• Human diagnostics

    The diagnostic systems building up the portfolio could be applied on a high quality inthe fields of CARDIOLOGY, NEUROPATHY and SPORT. The systems have user-friendly interfaces.Our aims are that the staff managing the examination could acquire the usage of the systems spending the less time on it. The systems are multifunctional, more types of examinations could be carried out with them parallel. This makes the systems more effective. Read More
  • Biological research

    The zebra fish (Danio rerio) examination systems of the MDE GmbH are supporting the methodological back-ground of the physiological, pharmacological and toxicological researches in the fields of cardiovascular function and group behavior, on the highest measurement technical and data processing level possible. Read More
  • 1
  • 2

Európai Unió Európai Strukturális és Beruházási Alapok

GINOP-2.1.7-15-2016-00337

Mérőrendszer fejlesztése a perifériás idegpályák szenzoros rostjainak kvantitatív vizsgálatához neuropátiás kóreseteknél

Kedvezményezett MDE Orvosbiológiai Kutató, Fejlesztő, Gyártó Kft.
Pályázati azonosító GINOP-2.1.7-15-2016-00337
MDE Kft. részére megítélt támogatás 64 437 375 Ft.
A támogatás mértéke 60%
A projekt tényleges befejezése 2018.06.30.

A projekt rövid összefoglalása

Vállalkozásunk 2008 óta (CARDIO-08 TECH_08_A1 pályázat) foglalkozik az autonóm neuropátia diagnosztikájához kapcsolódó műszer család fejlesztésével. E tevékenység első és kiemelkedően sikeres indítása a 2008-as CARDIO-08 pályázat volt (azonosító: TECH_08_A1). A megvalósítandó család már kifejlesztett készüléke a CAN (Kardiális Autonom Neuropátia) diagnosztikájához alkalmazható. A rendszer bizonyította hatékonyságát és egyre elterjedtebben használják a diagnosztikában hazai és nemzetközi szinten. A továbbfejlesztés lényegileg az idegpályákat közvetlenül kórosan befolyásoló neuropátiák kvantitatív diagnosztikája (CPT) lenne. E kóros elváltozások lehetnek: örökletesek, anyagcsere, szenvedély (pl. alkoholizmus) betegségek, vagy más kóros folyamatok következményei. Ezen kórképek diagnosztizálásához – a jelenlegi gyakorlatban – csak egy szemi-kvantitatív módszer - a kalibrált hangvilla áll rendelkezésre. Célunk - mint az előző készülék esetén is - egy kvantitatív mérő és értékelő rendszer kifejlesztése.

A kalibrált hangvilla a vibrációérzésről (mélyérzés, pallesthesia) a vezetési sebesség méréséhez hasonlóan a vastag rostok funkcionális állapotáról képes információt nyújtani. A hangvilla (128Hz-es Rydel-Seiffer féle un. kalibrált hangvilla) mind két ágán egy 1 - 8-as skála beosztás található. A villát rezgésbe hozva a vizsgálati helyhez érintjük (öregujj hegye a melleolus medialis és a II. metacarple feszítő oldala). A betegnek csukott szemmel kell megmondani, hogy meddig érzi a vibrációt. E bemondás alapján olvassa le a vizsgáló a skálán az értéket, amely a diagnózis eredménye lesz.

Az általunk kifejleszteni kívánt készülék az elektromos ingerimpulzusokat (választhatóan: négyszög, szinusz, háromszög) folyamatosan, vagy előre meghatározott trénekben adja, állítható és kontrolálható frekvencia tartománnyal és áramerőséggel. A vizsgálat teljesen non invaziv a vizsgálati felületre helyezett elektródákkal a bőrön keresztül történik. A megvalósítandó eszköz alkalmas lesz mindhárom szenzoros rosttípus egyidejű szenzitív, specifikus, reprodukálható, számszerű eredményt adó időtakarékos vizsgálatára (kiindulási alap az áramérzet küszöbérték CPT).

A megvalósítandó tevékenységek négy fő feladatra bonthatók: 1./ Mérő egység fejlesztés, működő modell kivitelezés. 2./ Adatmegjelenítő, tároló és kiértékelő szoftverfejlesztés. 3./ Technologizált prototípus (null-széria) kivitelezés. 4./ Preklinikai és klinikai kipróbálás.

A fejlesztés eredményeként létrejövő termék az idegpályákat közvetlenül korosan befolyásoló neuropátiák kvantitatív diagnosztikája lesz. A létrejövő termék által kibővülő portfolió hatékonyan segíti a vállalkozás ez irányú piaci pozícióját.

A fejlesztés újdonságtartalma és szellemi hozzáadott értéke – mint ahogy azt az előzőkben is leírtuk -, hogy egy szemi-kvantitatív eljárást kvantitatívvá teszünk a fejlesztés által. Továbbá, a vizsgálat pontosabbá válik az által, hogy a vizsgált idegpályákról nem egy szemi kvantitatív átlagolt értéket kapunk, hanem a vizsgált idegpálya mindhárom szenzoros rosttípus egyidejű válaszát tudjuk rögzíteni kvantitatív módon. Ez lehetővé teszi a beteg állapotának pontosabb és mélyre hatóbb elemzését. Továbbá - az eddig használatos módszerrel szemben – a hullámformák, valamint az áramerősség kvantált változtatásával a küszöbérték finomabban meghatározható. Ennek eredményeként a betegség a korai fázisai is feltárhatók. További hozzáadott érték, hogy a beteg vizsgálati adatai adatbázisba gyűjtésével követhetővé vállnak az állapot változások és – miután krónikus kóresetről van szó – a terápiás beavatkozások lényegesen hatékonyabban állíthatok be (pl. gyógyszer, fájdalomcsillapítás, mozgásterápia stb.).

Európai Unió Európai Strukturális és Beruházási Alapok

MDE MAIN  Human diagnostics Biological research

MDE Gesellschaft für medizin-technische und medizin-biologische Produkte mbH
Altrottstrasse 31, 69190 Walldorf, Deutschland
www.mdegmbh.eu,

Copyright © 2014 MDE GmbH All Rights Reserved

ERFA 150px